Budgettips voor na een vakantie

Vanmorgen was het voor het eerst in 6 weken dat ons hele gezin vroeg op was. In het zuiden startten de scholen vandaag namelijk weer. De periode van op vakantie gaan, uitjes ondernemen en minder zelf koken (‘want het is zo'n mooi weer’) zit er weer op. Zelfs bij ons is BinnenBudget blijven in de zomerperiode soms een uitdaging.

Op wat onvoorziene medische kosten is het ons wel gelukt. En voor die onvoorziene kosten hebben we een reservepotje dat we nu kunnen aanspreken. Alleen steken bij ons, aan het eind van de vakantie, meestal al de plannen voor de komende vakantie de kop op. En als die plannen werkelijkheid worden, dan wordt het een vakantie waarvoor we nu alvast moeten gaan reserveren.

Is het bovenstaande herkenbaar? Lees dan de volgende tips, om eventuele financiële schade mee te herstellen of om alvast een begin te maken met het budget voor de volgende vakantie, eens door:

  • Zorg dat je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn. Maak een overzicht en houdt je pin en contante betalingen een tijdje bij. Zo zie je waar je (te) veel geld aan uitgeeft en kun je je richten op besparen.
  • Ga regelmatig na wat je al in huis hebt. Vooral als je aan het winkelen wilt gaan slaan. Dit geldt voor boodschappen, kleding, huis- en tuinspullen etc. Zo koop je alleen wat je nodig hebt en gooi je minder weg. Dat is beter voor je beurs en voor het milieu.
  • Reken eens precies uit wat je netto per uur verdient. Als je weet hoe lang je ergens voor moet werken, dan ga je bewuster om met geld.
  • En last but not least: kijk kritisch naar lidmaatschappen en abonnementen. Zou je zonder abonnement ook wekelijks dat tijdschrift kopen? Denk je echt de hoofdprijs van die loterij een keer te gaan winnen? En maak je nog altijd regelmatig gebruik van dat sportschool-abonnement? Reken eens uit wat de besparing op jaarbasis zou kunnen zijn, bij opzegging. Maak daarna bewust de keuze voor aanhouden of opzeggen.

Veel succes met het weer opstarten na de vakantie. Hopelijk heb je wat aan de tips en lukt het herstellen of aanleggen van vakantiereserveringen er wat eenvoudiger mee. Ben je op zoek naar meer budget-ideeën? Kijk dan eens op de www.binnen-budget.nl of neem eens contact met mij op.