Minder, minder!! Niet alleen in verkiezingstijd.

De term ‘Minder, minder’ roept waarschijnlijk allerlei associaties op. Helemaal in verkiezingstijd. In een blog van een budgetcoach mag je echter een andere betekenis bij deze kreet verwachten. Want naast de bekende mede-Limburgse politicus zijn er veel mensen, die zich met 'minder, minder’ bezig houden.


Eerlijk is eerlijk. Ook bij ons thuis zijn de kasten goed gevuld. In de badkamer kan bij wijze van spreken een winkel geopend worden. Er staan bijvoorbeeld maar liefst 14 flessen (!) parfum en eau de toilettes op het plankje. Lancome en Chanel hebben goede zaken met ons gedaan... En toch staat er standaard wel een geurtje op mijn verlanglijstje.

Voor een keer of met een financiële buffer onnodig geld uitgeven, is meestal geen punt. Als overbesteding echter een gewoonte is geworden, dan kan het gaan leiden tot geldproblemen. De oplossing ligt voor de hand; minder kopen, minder gebruiken, minder kastvulling, minder verspillen. De algemeen bekende term hiervoor is ‘consuminderen'.

Veel mensen consuminderen omdat spullen produceren, vervoeren en afbreken een impact hebben op de leefbaarheid van de aarde. Er zijn tal van voorbeelden te vinden van mensen die daar heel ver in gaan. Bijvoorbeeld door te proberen een jaar lang niets te kopen, behalve levensmiddelen. Of door mee te doen aan Project 333 en zich 3 maanden lang met dezelfde 33 kledingstukken en accessoires kleden.

Consuminderen is echter ook een goede budgetcoach-tool, want door minder te kopen, te gebruiken en te verspillen wordt geld bespaart. Daarvoor moet er natuurlijk wel eerst er een betekenis aan 'minder’ gegeven worden. In de budgetcoach praktijk betekent dit: Een kasboek gaan bijhouden.

Het grote voordeel van een kasboek is dat je, door het uitgavenoverzicht, keuzes kunt maken. Waar gaat veel geld aan op en kan het wel wat minder? Er zijn diverse digitale kasboeken online te vinden, maar de papieren versie van het NIBUD blijft mijn persoonlijk favoriet. Deze maakt onderscheid tussen de categorieën: voeding, overig huishoudelijk, kleding & schoenen, vrije tijd, vervoer, huis & tuin en overig. Alle aankopen per week noteer ik bij de juiste categorie en neem die daarna over in een Excel bestand. Zo weet ik waar ik minderen kan. Een bijkomend voordeel van een kasboek bijhouden is, dat de uitgaven afnemen doordat geld uitgeven bewuster gaat.

Tegen de stroom in vraag ik bij iedere betaling dus wel een kassabon. Het drukken daarvan is inderdaad niet goed voor het milieu. Daar kan ik echter tegenover zetten dat ik door deze methode veel minder spullen aanschaf en de aarde daarmee toch een beetje minder belast. En omdat alle beetjes helpen, staat geurtje nr 15 ondertussen ook niet meer op mijn verlanglijstje.