Hoe wij veel meer gingen sparen met een lager inkomen.

Dit klinkt onlogisch, toch? Dat als er minder geld binnen komt, je veel meer gaat sparen. Toch zijn wij ruim 3 keer zoveel gaan sparen, nadat mijn inkomen stopte. Hoe? Dat lees je zo meteen hieronder.

Toen ik gestopt was met mijn betaalde baan, hield mijn oud-werkgever er vanzelfsprekend mee op om mij nog langer salaris te betalen. Hier hadden we natuurlijk al rekening mee gehouden voordat ik de beslissing maakte om te stoppen. We wisten dat we genoeg inkomen zouden hebben voor onze dagelijkse benodigdheden en het betalen van de vaste lasten. Voor de onverwachte en de extra uitgaven hadden we op de spaarrekening een buffer, die we konden aanspreken als dat nodig zou zijn. Nu na 2 jaar blijkt echter het saldo op de spaarrekening niet verminderd te zijn. Sterker nog; er is alleen maar geld bijgekomen!

Dat we in staat zijn om veel meer te sparen, is natuurlijk niet vanzelf gegaan. Het was een leerproces. Als tweeverdieners hadden we het altijd financieel ruim genoeg gehad. Daardoor was er nooit behoefte aan een financieel overzicht geweest. Dit veranderde toen we van één salaris gingen leven. Opeens leken sommige maanden toch echt langer te duren dan andere. Dat zorgde voor onrust. Om controle over de financiën te krijgen, was het tijd om de bankafschriften van het laatste jaar door te pluizen en een kasboek te gaan invullen. Daarmee maakten we een financieel overzicht met een jaarplanning. Zo wisten we hoeveel we uitgaven en welke kosten we wanneer konden verwachten.

Toen we ons eenmaal in de materie hadden verdiept, realiseerden we ons dat er geld gereserveerd moest gaan worden. Want zoals iedereen hadden (en hebben) ook wij wensen waarvoor we moesten sparen. De auto zal bijvoorbeeld een keer vervangen worden, de kinderen gaan ooit rijlessen nemen en we willen ook een keer een verre reis met ze gaan maken. Hiervoor hebben we digitale spaarpotten gemaakt. Om het concreet te maken hebben we aan die digitale spaarpotten ook meteen ‘opleverdata’ gehangen. Op die manier was het in één oogopslag duidelijk dat er meer gespaard moest gaan worden.
Maar daarmee waren we er nog niet. Het financiële overzicht en het vastleggen van de spaardoelen vormden het begin. Op basis daarvan zijn we gaan budgetteren. Voor ons betekent dit dat we maandelijks beslissen hoe we het inkomen verdelen over vaste en variabele lasten en hoeveel we gaan sparen. Het te sparen deel gaat meteen aan het begin van de maand naar de spaarrekening. Door goed in de gaten te houden of we met de uitgaven BinnenBudget blijven, blijft het spaargeld vervolgens ook op de spaarrekening! Natuurlijk was het zo gestructureerd met geld omgaan voor ons even wennen en het ging ook niet vanaf de eerste maand 100% volgens planning. Maar al doende leerden we en nu komt het behalen van onze spaardoelen iedere maand dichterbij.


Misschien wil je zelf ook wel meer gaan sparen. Ik heb hierboven beschreven hoe wij dat voor elkaar hebben gekregen. De les die wij leerden is dat het zich loont om aandacht te geven aan je financiën. Neem de tijd om een overzicht te maken, stel doelen en kies bewust waar je je geld aan uitgeeft.
Zelf vind ik het ondertussen de uitdaging om steeds meer met minder te kunnen doen en heb ik er mijn beroep van gemaakt. Dat ik een financieel-administratieve achtergrond heb, werkt daarbij natuurlijk in mijn voordeel. Ben je iemand (of ken je iemand) die weet dat er financieel iets moet veranderen, maar vind je het te lastig zonder hulp? Neem dan contact met mij op of neem eerst een kijkje op www.binnen-budget.nl