BinnenBudget tijdens de feestdagen

De marsepein ligt weer in de winkels en de kerstshows worden ingericht. Het is duidelijk: December komt er aan. Een maand van gezellig samen zijn, lekker eten, feestelijke kleding en elkaar cadeautjes geven. Heerlijk toch? Helemaal als je weet dat je in januari er geen financiële kater aan over zult houden. Maar hoe doe je dat?

Degene die zijn 13-de maand voor de feestdagen reserveert of er gedurende het jaar flink voor spaart, loopt weinig risico op zo'n kater. Heb jij dit luxe echter niet, dan kan je november goed gebruiken als 'plan’-maand.

December is vaak naast een gezellige maand ook een drukke maand. Alleen daarom is het al verstandig om op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Begin bijvoorbeeld op tijd met de cadeautjes. Vraag nu alvast naar verlanglijstjes. Je kunt ook voorstellen om lootjes te trekken en bepaal een realistisch budget daarvoor. Maak daarna een lijstje met welke cadeautjes je voor wie wilt kopen. Weet voordat je gaat shoppen wat je wil geven en hoeveel het mag kosten. Vertrouw daarbij niet te veel op kortingen in december. Vaak wordt eerst de prijs verhoogd en om daarna weer korting te geven.

Ook het kerstdiner kun je vooruit plannen. Daarop kan eenvoudig bespaard worden door het zelf te maken. Google eens op ‘budget kerstdiner’ voor lekkere betaalbare recepten. Een andere tip is om in november de aanbiedingen alvast in de gaten te houden voor lang-houdbare producten. Wijn en diepvriesproducten kun je bijvoorbeeld nu al in de aanbieding aanschaffen.

Zelfs de feestdecoratie hoeft niet veel te kosten. Haal je kerstversiering van zolder voordat je naar een kerstmarkt of de kerstshow gaat. Grote kans dat je heel wat leuke dingen thuis al vindt. Als je graag een echte boom in huis hebt met de feestdagen, is het om te goed te weten dat verschillende winkels jaarlijks een kerstboom-actie hebben. Vaak is dat in de vorm van een kerstboom + tegoedbon voor het bedrag van een kerstboom. In het nieuwe jaar kun je die dan verzilveren.

Er zelf feestelijk uitzien, zonder er veel geld aan kwijt te zijn. Hoe doe je dat? Ook dit begint met voorbereiden. Wat heb je zelf nog in de je garderobe? Combineer en vul aan. Ruil eventueel met vriendinnen of kijk eens op marktplaats.


Kom je tijdens je voorbereidingen kerstdecoratie tegen die je echt niet meer mooi vindt? Of kledingstukken die niet meer passen, maar op zich wel feestelijk zijn? November is de maand op deze spullen op marktplaats te zetten. Er zijn meer mensen zich aan het voorbereiden op de kerst en jouw december-kas wordt er door gespekt!

Succes met de voorbereidingen!