Waar je talenten en de behoeften van de wereld elkaar kruisen, daar ligt je roeping - Aristoteles

FF voorstellen

Ik zou me kunnen voorstellen als Carla Wildeboer, getrouwd, twee opgroeiende kinderen. Huisje, boompje, beestje zeg maar. Dan zou ik ook vertellen dat ik na mijn HEAO Management, Economie en Recht opleiding een tijdje administratief werk heb gedaan bij een pensioenfonds, daarna contractmedewerker bij een overheidsinstelling was, een deurwaarder als dossiermedewerker heb geholpen en een aantal jaren als salarisadministrateur heb gewerkt. Dat is allemaal wel zo, maar het zou niet duidelijk maken, waarom ik nu als budgetcoach ben begonnen.


Tot eind 2015 geleden werkte ik net als mijn partner op goed niveau voor een bijpassend salaris. De kinderen gingen 2 of 3 dagen per week naar de buitenschoolse opvang, we kochten een mooi huis, dat wekelijks door een aardige mevrouw spik en span werd gemaakt en we gingen meerdere keren per jaar fijn op vakantie. Er was geld genoeg. En toch... zo leuk vond ik mijn baan niet. Te veel gestress en te weinig voldoening. Het was tijd voor iets anders. Ik besloot mijn salaris een tijdje te sparen om te zien of we het ook met één salaris konden redden. Met wat snelle aanpassingen, lukte het ons er redelijk van rond te komen. Ik stopte als salarisadministrateur en probeerde een uitdaging te vinden die mij meer voldoening zou geven.

Als medewerker bij een deurwaarderskantoor had ik al kennis gemaakt met de schuldenproblematiek waar mensen mee te maken kunnen krijgen. Ook in mijn functie van salarisadministrateur kwam de deurwaarder wel eens letterlijk om de hoek kijken. Ik stond welliswaar aan de andere kant, maar zag dat schulden een flinke inpact hebben op het leven van mensen. En dat raakte me enorm.

Zelf ben ik opgegroeid in een gezin met een laag gezinsinkomen. De kleren en schoenen die ik in mijn jonge jaren droeg, waren de exemplaren, die na de uitverkoop waren overgebleven en nog eens extra afgeprijsd waren. In mijn jeugd heb ik pas een sportschool van binnen gezien, toen ik oud genoeg was om er te gaan werken.

Maar buiten een hypotheek hadden mijn ouders gelukkig geen schulden. Mijn moeder was en is nog steeds een kei in creatief omgaan met weinig geld. Uit het beetje dat we hadden wist zij al het mogelijke te halen. We hadden iedere dag warm eten, we hadden kleren en de spullen die we nodig hadden.


En toen ging ik studeren. Door een maximale studiebeurs en ernaast werken kon ik dat betalen. En onder andere door deze studie lukte het ons om het boven beschreven luxe bestaan op te bouwen. Maar nadat ik gestopt was mijn werk, werd al snel duidelijk dat we totaal geen financieel overzicht hadden. Door gebrek aan tijd en noodzaak waren we daar nooit aan toegekomen. Nu ik er tijd en motivatie had, maakte ik een overzicht van de inkomsten en vaste uitgaven. En ging ik bijhouden waar het contante geld aan uit werd gegeven. Al doende merkte ik dat ik al bewuster met geld omging. En dus geld overhield. Dat gaf meteen een goed gevoel! Het is nu mijn uitdaging geworden om zoveel mogelijk leuke dingen te blijven te doen, maar dat wel BinnenBudget te laten passen. En dat is waar ik nu als budgetcoach clienten bij help.