De enige plaats waar succes eerder komt dan werk, is het woordenboek -Vidal Sassoon


Budgetcoaching compleet


Herken je dit? Je inkomen is genoeg om van rond te komen, maar in de praktijk lukt dat toch niet altijd. Regelmatig moet de spaarrekening worden aangesproken, terwijl het juist de bedoeling is om meer te gaan sparen. Als er te weinig saldo op de rekening staat, worden automatische incasso's niet uitgevoerd. Dat zorgt weer voor een hoop administratief gedoe. Misschien loop je sowieso achter met je administratie en ontvang je betalingsherinneringen en aanmaningen. Er zijn nu nog geen of weinig schulden, maar je bent bang dat het die kant wel opgaat.


Als budgetcoach kan ik je helpen om weer overzicht te krijgen. Door je inzicht te geven in je financiën, maar ook in je financiële gedrag. Ook kijken we of je inkomsten kloppen en of er mogelijke besparingen te behalen zijn. Hieronder worden de verschillende stappen van het budgetcoaching traject uitgelegd.


De intake

Net als bij de pakketten, begint ook het 'budgetcoaching compleet' met een kennismakingsgesprek. Aan dit gesprek zijn geen kosten verbonden en houden we bij GC De Linde aan de Mauritslaan 9 in Geleen. In ongeveer een uur bespreken we wat er op financieel gebied niet naar wens gaat, waarom het moet veranderen, wie erbij betrokken zijn en wat je te behalen doel is.

Als we besluiten om samen aan oplossingen te gaan werken, geef ik je meer uitleg geven over het coachingstraject. Vervolgens sluiten we een budgetcoachingsovereenkomst.

De volgende afspraak vindt bij jou thuis plaats. Dan gaan we wat dieper in op wat er speelt. Voorafgaand aan dit gesprek krijg je een lijst waarop documenten staan, die nodig zijn voor dit gesprek. Denk hierbij aan loonstrookjes, bankafschriften, verzekeringspolissen etc. Ook zal ik je vragen om (als je dat nog niet doet) vanaf dan al je uitgaven te gaan bijhouden. Dit is nodig om meer informatie te krijgen over de (mogelijke) oorza(a)ken van het probleem.  

In-uit=over

De analyse

Daarna beginnen we aan de analyse-fase. Dit houdt in dat we zeker weten dat we de juiste veroorzaker(s) van het probleem gaan aanpakken. Dat kunnen zaken zijn als; geen overzicht hebben, post behandelen uitstellen, vaak imulsief geld uitgeven e.d. Als is vastgesteld wat in jouw geval tot het probleem leidt, dan is duidelijk wat jouw leerdoelen zijn.  


Het budgetcoachingsplan

Na de analyse maak ik een budgetcoachingsplan. In het budgetcoachingsplan worden de leerdoelen vastgelegd en er staat een overzicht van de inkomsten en uitgaven in. Uit dat laatste blijkt hoeveel geld je iedere maand te besteden hebt of hoeveel je tekort komt. In het plan komt verder te staat welke acties nodig zijn om de oorzaken aan te pakken. Dit kunnen bespaartips zijn, maar ook hulp bij het opzeggen van abonnementen of bij het treffen van betalingsregelingen.

De coachingsfase

Dan gaan we aan de slag met het 'echte werk'. Het aanpakken van geldlekken, onderzoeken of meer inkomen een mogelijkheid is, bewust met geld omgaan, uitvinden welke administratiemethode bij je past, etc. Iedereen stelt zijn eigen doelen, dus het 'echte werk' wordt voor iedereen persoonlijk gemixt.


Hoe lang duurt het budgetcoachingtraject?

De periode voor de intake, de analyse en het maken van het budgetcoachingsplan is ongeveer 6 weken. In deze tijd voeren we, na het kennismakingsgesprek, 1 of 2 gesprekken. Daarna maak ik het budgetcoachingsplan dat we vervolgens samen bespreken.

De coachingsfase is de fase waarin je gaat oefenen met het budgetcoachingsplan. Voor deze fase kun je zo'n 3 a 4 maanden reserveren. In het begin van deze fase zullen we twee of drie keer per maand een afspraak maken om de vorderingen te bespreken. Wanneer we samen vinden dat het goed gaat, laten we een langere tijd tussen de afspraken.